Polițistul, prietenul sau dușmanul nostru?

Marți, 07 Decembrie 2021București
Autor: Ioana Anamaria Ungur
Sursa Foto: Facebook - Polițiști pe Viață

Politistul  prietenul sau dusmanul nostru | imaginea 1 Din această lună, Revista Jurnalul Rutier vine în întâmpinarea cititorilor cu o nouă rubrică: “Prietenul nostru, polițistul rutier”. Aș putea pune pariu că aveți deja un zâmbet ironic în colțul gurii. Haideți să încercăm împreună să alungăm acel zâmbet urâcios al neîncrederii.

Până la urmă, polițistul rutier e omul responsabil de bunul mers al lucrurilor în trafic și garantul respectării Codului Rutier. Relația cetățean (fie el conducător auto, pieton, biciclist etc.) - polițist trebuie să fie o relație bazată pe respect reciproc lipsită de aroganță, din ambele părți. Rubrica noastră își propune să reclădească relația polițist-cetățean, pe noi baze, mai “umaniste”. Să încerce să arate că părerile răutăcioase sau ironice despre polițiști nu sunt în totalitate justificate și că polițistul e și el om, cu bune și cu rele. Vom încerca, și sperăm să avem în acest sens sprijinul Inspectoratului General al Poliției Române, să aducem polițistul mai aproape de cetățeni. Polițistul prieten, cel care explică și aplică legea nu ca un zbir ci ca un compatriot. Cu puțină bunăvoință de ambele părți, cred că se poate ajunge la o relație de respect reciproc din care să fie eliminate în mare măsură aroganțele de orice fel. Desigur, nu va exista niciodată pădure fără uscături. Important e însă ca marea majoritate să nu fie reprezentată de excepțiile de la regulile de omenie și bun simț.

Nu ne propunem să vindem povești și nici să spunem că acele cazuri de oameni ai legii, corupți, sau amestecați în tot soiul de chestiuni dubioase nu există. Dar ne dorim ca cetățeanul să știe că sunt, mai sunt, ÎNCĂ, polițiști devotați meseriei care nu sunt nici șpăgari, nici lași, nici aroganți, nici coruptibili. Mai sunt polițiști care cunosc legea, care au caracter, care sunt o mândrie nu o rușine pentru societate și instituție. Imaginea Poliției Române a avut foarte mult de suferit în ultimii ani. Probabil oamenii cei mai “de treabă” nu au fost mediatizați de IGPR tocmai pentru că au fost considerați niște rebeli. EI, rebelii aceștia sunt oameni care pot reclădi imaginea IGPR atât de pătată de fenomenul ascunderii gunoiului sub preș pe criterii de submisivitate a anumitor comandanți în fața politicului. Personal cred cu tărie că un polițist merită tot respectul cetățeanului. Din nou: nu zâmbiți ironic. Chiar dacă vă vine greu să vă abțineți. Până la proba contrarie, desigur.

Invităm pe această cale cititorii să ne ajute pentru a identifica cât mai mulți ADEVĂRAȚI polițiști. Și chiar să ne povestească “aventurile” lor în trafic, cu Poliția Română.

De asemenea, invităm cât mai mulți polițiști să ni se alăture, pentru a ne ajuta să ajutăm cetățeanul să se împrietenescă cu legea, fără a se teme de ea și a pentru a demonstra împreună că POLIȚIA, dincolo de toate, rămâne o instituție de încredere pentru cetățean.

Vorba multă, sărăcia omului. Primul polițist adevărat pe care îl vom prezenta, “un polițist pe viață” cum îi place să spună, este agentul șef Valer Kovacs de la Brigada Autostrăzi A1 Deva-Nădlac din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române. Mai multe detalii despre Vali, aici: Agentul șef Valer Kovacs - un polițist “rebel” și iubit, într-un sistem urât.