Cu talonul ridicat dar cu o surpriză extrem de plăcută! Respect, agent șef Faur Romeo!

Miercuri, 01 Martie 2023Bihor

Cu talonul ridicat dar cu o surpriza extrem de placuta  Respect  agent sef Faur Romeo | imaginea 1 O seară târzie și rece de sfârșit de februarie, într-un orăsel de provincie cu pretenții de municipiu: Salonta. Las mașina în grabă pe un sector de drum unde staționarea era interzisă (deh, boala românului) și cobor pentru câteva minute, mașina rămânând în raza mea vizuală. Ceasul rău - pisica 13, nu trec 2 minute și în spatele mașinii mele oprește o autospecială de Poliție. Vin la mașină și urmez, conform indicațiilor polițistului, echipajul până în prima parcare.

Remarc prezența, alături de agentul rutier, a unor copii tineri, elevi ai Școlii de Agenți de Poliție, cu ochii geană pe polițistul care răspundea de ei. Verificările de rigoare relevă că subsemnata circula cu talonul “expirat”. Mărturisesc sincer că habar nu aveam. Și înțeleg că “uituci” ca mine mai sunt mulți români :p. Asigurarea valabilă, dar ITP-ul… expirase. În timp ce polițistul întocmea procesul-verbal, mă uitam cum le explica elevilor modalitatea de întocmire a documentului.

La final, îmi înmânează actele, “mărțișorul” bine meritat, și îmi explică și mie și viitorilor agenți, civilizat și clar, ce am de semnat. Tinerii îl urmăreau foarte atent. Agentul șef Faur Romeo, le explica precum un părinte, modalitatea de aplicare a sancțiunilor rutiere, care nu trebuie să fie întotdeauna în plafonul maxim. “Noi nu suntem aici să omorîm oamenii cu amenzi. Există un interval permis de lege, în care putem aplica sancțiuni. Rolul nostru este în primul rând să educăm oamenii și să îi facem să înțeleagă și să respecte legislația rutieră.” - ne spune polițistul-îndrumător, iar cei mici îl urmăresc cu ochii mari, extrem de atenți.

Respect, domnule agent șef Faur Romeo! Cu mentori ca dumneavoastră, trag speranță că Poliția Română nu e pierdută, că tinerii care vin din școli învață nu doar meseria ci și îmbinarea acesteia cu omenia și că polițistul rutier își va relua locul de protector și prieten al participanților la trafic, detronând imaginea urâtă clădită de apucăturile unora.

PS: Din cei care citiți aceste rânduri, câți circulați cu ITP-ul expirat? 😊 Fuguța la talon!